Breaking News
Home / Interviuri / Interviu acordat ziarului PressOne.ro

Interviu acordat ziarului PressOne.ro

Interviu acordat ziarului online pressone.ro, consemnat de Bianca Felseghi, la data de 21 martie 2017.

Gheorghe Ciuhandu: Am făcut razie la ţigani şi m-am trezit încondeiat la Bruxelles

– În 17 februarie ați fost audiat la DNA, iar la ieșire ați declarat aşa: „Consider că actuala legislație penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată și chiar și condamnarea unor persoane nevinovate…”

– Da, îmi mențin această declarație. În primul rând, văd, cu toată modestia, că în toată țara sunt trimiși oameni în judecată, mai relevanți, mai anonimi, și dup-aceea se dovedește că fie nu întrunesc condiția de a fi trimiși în judecată, fie dosarele care s-au întocmit nu sunt relevante.

Nu contest că sunt și oameni care, dintr-un motiv sau altul, au călcat pe bec. Dacă sunt și corupți dovediți, trebuie anchetați, judecați la modul corect, arătându-li-se drepturile. La noi, din păcate, judecata nu îți respectă întotdeauna dreptul de om, mai ales în faza preliminară – ca să mă refer doar la defilatul cu cătușe.

Deci, în astfel de situații întemeiate, trebuie lăsată justiția să aprecieze, iar acei oameni să suporte consecințele.

Dar, din păcate, la noi judecata e din start ipotecată de această manieră: dacă ești chemat la DNA, pentru opinia publică ești deja vinovat și condamnat. Nu vreau să vă spun din experiența mea personală, fiincă nici soției mele, nici familiei mele nu le e totuna…

Gheorghe Ciuhandu s-a prezentat la DNA pe 17 februarie, fiind suspect într-un dosar privind vânzarea unor imobile din Timișoara. Foto: Liviu Albei / Inquam Photos

Agenția Națională de Integritate m-a verificat timp de doi ani de zile, iar 18 instituții ale statului nu m-au găsit cu nimic.

16 ani am fost primar țărănist într-o țară în care 12 ani am făcut opoziție. După 10 ani de zile m-au găsit cu Poli, iar după 20 de ani, cu aceste case. Eu nu neg dreptul autorităților de-a te lua la întrebări. E foarte corect. Dar cred că, până la proba contrarie, și eu mă simt nevinovat efectiv și-ntr-un caz, și-n altul…

Toate actele pe care le-am iscălit în decurs de 16 ani au avut aviz de oportunitate și aviz de legalitate. Avizul de oportunitate venea din partea Direcțiilor sau Serviciilor de specialitate, care apreciau oportunitatea vânzării apartamentelor, în cazul în speță, iar legalitatea era certificată de juriști.

Cred că în Timișoara s-au vândut vreo mie și ceva de locuințe; eu sunt vizat cu 61 de contracte ilegale, iar succesorul meu, cu două.

La 1.300 de apartamente, dacă judecați, asta înseamnă vreo 4-5%, cam procentajul pe care îl are doamna Kövesi cu plagiatul. Nu insinuez nimic, asta e, se poate greși.

Dacă greșeala e dovedită, o plătești civil, penal sau administrativ, cum se întâmplă și-n alte țări, dar nu stigmatizezi din capul locului niște oameni și funcționari că au făcut-o intenționat și că au luat șpagă.

– Dar acuzațiile concrete ale DNA-ului ce spun?

– Mi-au înșirat în față 61 de contracte. Acestea sunt considerate a fi nelegale pentru că s-au vândut pe Legea 112/1995, iar ei spun că nu s-au respectat condițiile legii.

– Adică aceia care le-au cumpărat nu erau chiriași la momentul când s-a dat undă verde la cumpărare.

– Da. Acuma, dacă vă uitați pe Legea 112, ea nu are o asemenea prevedere. Prevederea asta s-a inserat după vreun an de zile, într-o Hotărâre de Guvern care aproba norme metodologice.

Tot interviul poate fi citit integral pe site-ul Pressone.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.